In Nederland, net als in de rest van de Europese Unie, worden voedingsclaims strikt gereguleerd om consumenten te beschermen tegen misleidende informatie. Deze tekst behandelt de regels en richtlijnen voor het gebruik van claims, zowel op websites als op productetiketten.

Wat zijn voedingsclaims?

Voedingsclaims zijn uitspraken die specifieke voordelen of eigenschappen van een voedingsproduct benadrukken, zoals “laag in vet” of “rijk aan vitaminen”. Deze claims moeten voldoen aan strikte regelgeving om te garanderen dat ze wetenschappelijk onderbouwd en niet misleidend zijn. De belangrijkste regelgeving op dit gebied is de EU-verordening (EG) Nr. 1924/2006, die de basis legt voor wat wel en niet mag worden geclaimd op voedingsproducten.

Voedingsclaims op websites

Voor het gebruik van voedingsclaims op websites gelden dezelfde regels als voor andere marketinguitingen. Dit betekent dat claims duidelijk, nauwkeurig en wetenschappelijk onderbouwd moeten zijn. Volgens de Nederlandse Reclame Code moeten voedingsclaims op websites consumenten niet misleiden over de voordelen of eigenschappen van een product. Belangrijk is dat online uitingen consistent zijn met de informatie op het productetiket.

Voedingsclaims op etikettering

Op productetiketten moeten de claims voldoen aan de EU-verordening (EG) Nr. 1169/2011. Deze regelgeving stelt dat voedingsclaims niet alleen waar en wetenschappelijk onderbouwd moeten zijn, maar ook begrijpelijk voor de gemiddelde consument. Zo moeten claims over bijvoorbeeld “vetvrij” of “zonder toegevoegde suikers” voldoen aan specifieke voorwaarden die in de regelgeving zijn vastgesteld.

U kunt onder andere gebruik maken van de voedingsclaims database van de Keuringsraad om na te gaan welke claims u mag maken.

Claims en producten

Wat goed is om te weten, is dat voedingsclaims nagenoeg nooit gemaakt kunnen worden op basis van een product, maar enkel op basis van de specifiek stof in een bepaald product. Stel dat melk voldoende calcium zou bevatten om de claim te maken “Calcium is goed voor de kalkhuishouding”. Dan kunt u niet zeggen “Melk is goed voor de kalkhuishouding”, maar enkel de toegestane verwijzing naar het voordeel in combinatie met calcium. Daarnaast moet u er rekening mee houden dat claims vaak alleen gebruikt mogen worden mits het product een bron van calcium zijn zoals bedoeld in de claim BRON VAN [NAAM VAN DE VITAMINE(N)] EN/OF [NAAM VAN HET MINERAAL/DE MINERALEN], zoals vermeld in de bijlage bij Verordening (EG) nr. 1924/2006.

Handhaving en sancties

De naleving van regelgeving rondom voedingsclaims wordt in Nederland gecontroleerd door de NVWA. Bij overtreding van de regels kunnen bedrijven te maken krijgen met sancties, zoals boetes of verplichte productaanpassingen. Het is daarom essentieel dat bedrijven zich bewust zijn van de regelgeving en deze strikt naleven.

Het nauwkeurig volgen van de richtlijnen voor voedingsclaims is cruciaal om consumenten te beschermen en het vertrouwen in voedingsproducten te behouden. Bedrijven dienen zorgvuldig om te gaan met het gebruik van voedingsclaims, zowel in hun digitale communicatie als op productetiketten, om naleving van de regelgeving te garanderen.

Voedingsmiddelenbedrijven worden aangemoedigd om alert te zijn op de regelgeving omtrent voedingsclaims en deze strikt na te leven. Het is raadzaam om bij twijfel juridisch of professioneel advies in te winnen om te zorgen voor correcte en verantwoorde voedingsinformatie.

Meer informatie over etikettering van levensmiddelen kun je op de website van EURlex vinden.