Food defense

Food defense is een steeds belangrijker aspect van voedselveiligheid dat zich richt op het beschermen van de voedselvoorziening tegen opzettelijke verontreiniging of sabotage. Voor startende ondernemers in de voedingssector is het belangrijk om niet alleen de voedselveiligheid te waarborgen, maar ook maatregelen te nemen om opzettelijke aanvallen op de voedselketen te voorkomen. Hiermee behoeden bedrijven consumenten tegen opzettelijke en onopzettelijke manieren van voedselfraude.

Wat is Food Defense?

Food defense verwijst naar de maatregelen die worden genomen om de voedselvoorziening te beschermen tegen opzettelijke verontreiniging of sabotage. Dit omvat het identificeren en beheersen van potentiële bedreigingen die kunnen voortkomen uit kwaadwillige handelingen, zoals terroristische aanslagen, economische motieven of wraakacties van werknemers.

Verschil tussen Voedselveiligheid en Food Defense

Voedselveiligheid

Richt zich op het beschermen van voedsel tegen onbedoelde contaminatie door biologische, chemische of fysische gevaren.

Food Defense

Richt zich op het beschermen van voedsel tegen opzettelijke en kwaadwillige verontreiniging of sabotage.

Terwijl voedselveiligheid dus gaat over onbedoelde risico’s, richt food defense zich op opzettelijke bedreigingen en vereist een andere aanpak en mindset.

Risico’s en Bedreigingen

Door globalisering en de toenemende internationale handel staan bedrijven voor steeds meer complexe uitdagingen als het gaat om food defense. Voorbeelden van risico’s en bedreigingen zijn:

  1. Terroristische aanslagen: Terroristen kunnen proberen de voedselvoorziening te verontreinigen om massale paniek en schade te veroorzaken.
  2. Economische motieven: Criminelen kunnen voedselverontreiniging gebruiken om financiële winst te behalen, bijvoorbeeld door bedrijven af te persen.
  3. Wraakacties van werknemers: Ontevreden werknemers kunnen opzettelijk voedsel verontreinigen als wraakactie tegen hun werkgever.

Doordat globalisering en de steeds complexer wordende voedselketen toeneemt, is het moeilijker om op (een deel van) deze risico’s en bedreigingen te anticiperen. Daarnaast is de impact ook vele malen groter.

Gevolgen opzettelijke voedselverontreiniging

  • Gezondheidsrisico’s: Opzettelijke voedselverontreiniging kan leiden tot grootschalige uitbraken van voedselgerelateerde ziekten en zelfs sterfgevallen.
  • Economische Schade: De kosten van terugroepacties, juridische stappen en herstel van merkreputatie kunnen enorm zijn. Zeker bij internationale handel.
  • Imagoschade: Een enkel incident van voedselverontreiniging kan het vertrouwen van consumenten in een merk of zelfs de hele voedingssector of een land ondermijnen. Hierbij kan men denken aan het ethyleen oxide schandaal uit 2020 wat vooral goederen met origine India trof.

Strategieën en Maatregelen voor Food Defense

Het is belangrijk om alle mogelijke bedreigingen voor uw voedselketen in kaart te brengen. Analyseer waar uw bedrijf het meest kwetsbaar is voor opzettelijke verontreiniging en implementeer passende maatregelen.

Daarnaast zijn er (eenvoudige) manieren om uw eigen bedrijf (beter) te beveiligen. Maak bijvoorbeeld gebruik van sloten, beveiligingscamera’s, en alarmsystemen om onbevoegde toegang tot uw faciliteiten te voorkomen.

Zorg er daarnaast voor dat alleen geautoriseerde personen toegang hebben tot gevoelige gebieden en houd een logboek bij van alle bezoekers.

Verder kunt u grondigere achtergrondcontroles uitvoeren bij het aannemen van nieuw personeel en het bestaand personeel screenen.

Tot slot is het belangrijk om personeel in food defense te trainen en er voor te zorgen dat ze zich bewust zijn van de risico’s en hun rol in het beschermen van de voedselketen. Het uitvoeren van oefeningen en simulaties bij een mogelijke crisis kan een goede stap zijn.

Anticiperen op incidenten

Het hebben van een food defense plan is een belangrijk aspect om goed te anticiperen op eventuele incidenten. Daarbij is het ook te adviseren om duidelijke communicatieprotocollen te hebben voor interne en externe belanghebbenden. Zowel voor tijdens als na het incident.