Is een HACCP Plan verplicht?

edselveiligheid is wellicht het meest belangrijke onderwerp in de voedingsindustrie. Het HACCP-systeem (Hazard Analysis and Critical Control Points) speelt hierin een centrale rol. Het antwoord op de vraag “Is een HACCP plan verplicht” is dan ook; ja. Wij vertellen u graag meer over de wettelijke basis en vereisten voor bedrijven zodat u goed voorbereid op weg gaat bij de start van uw bedrijf.

Wettelijke basis voor HACCP

De wettelijke basis voor HACCP in de Europese Unie, en dus ook in Nederland, komt voort uit de Algemene Levensmiddelen Verordening (EG) Nr. 178/2002. Deze verordening vereist dat alle bedrijven die actief zijn in de voedselketen procedures implementeren die gebaseerd zijn op de HACCP-principes. Dit betekent dat elk bedrijf dat voedsel produceert, verwerkt, of distribueert, wettelijk verplicht is om een HACCP-plan op te stellen en te onderhouden.

Wie moet zich houden aan de HACCP regels?

Alle producerende en verwerkende bedrijven in de levensmiddelenindustrie, groot of klein, zijn verplicht om een HACCP-plan te implementeren. Voor kleinere bedrijven en specifieke sectoren kan er enige flexibiliteit zijn in hoe de HACCP-principes worden toegepast. Echter, de kernvereiste van een veiligheidsplan blijft bestaan. Dit betekent dat ongeacht de grootte van het bedrijf, men moet kunnen aantonen dat alle mogelijke risico’s voor de voedselveiligheid zijn geïdentificeerd en beheerst.

Is mijn leverancier niet verantwoordelijk?

Een veelgestelde vraag die wij krijgen is of de leverancier niet verantwoordelijk is. Afhankelijk van de sitautie is de leverancier verantwoordelijk. Dit zou bijvoorbeeld het geval kunnen zijn als er een probleem is met de grondstof, waar andere actoren in de keten geen invloed op kunnen hebben. Denk bijvoorbeeld aan de aanwezigheid van pesticiden.

Het is echter belangrijk om te begrijpen dat u als bedrijf weer verantwoordelijk bent naar uw klant(en). Dat betekent dus dat u de aansprakelijkheid kan doorschuiven, maar in de praktijk lukt dit niet altijd. Het kan voorkomen dat u daarvoor een rechtszaak dient te starten en wanneer dit buiten Nederland plaats moet vinden, kan dat enorm veel geld kosten. Maak dan ook duidelijke afspraken met uw leverancier en bepaal, bij voorkeur, dat u volgens Nederlands recht inkoopt en opereert.

Implementatie van een HACCP Plan

De implementatie van een HACCP-plan is dus verplicht. Maar hoe werkt dat nu precies? De implementatie omvat:

  • het identificeren van alle mogelijke gevaren die de veiligheid van het voedsel kunnen compromitteren
  • het vaststellen van kritische controlepunten (CCP’s), en
  • het opzetten van monitoring- en correctieve procedures.

De complexiteit van het plan hangt af van de omvang en aard van het bedrijf. Kort gezegd betekent dit dat elk HACCP-plan altijd wel een stukje maatwerk omvat. U kunt er voor kiezen om zelf een HACCP plan op te stellen of een HACCP plan te kopen. Daarnaast kunt u in samenwerking met HACCPplan.nl ook uw voedselveiligheidsplan volledig in orde maken.

U weet nu dat een HACCP een wettelijk vereiste om in de voedingsindustrie te opereren. Het speelt een fundamentele rol in het waarborgen van voedselveiligheid. Het is dan ook sterk aan te raden om de HACCP-richtlijnen te volgen en een juist plan op te stellen en deze te onderhouden. Wanneer u niet aan de wettelijke verplichting voldoet, kan dit verstrekkende gevolgen hebben. In het uiterste geval kan dit leiden tot (tijdelijke) sluiting van uw bedrijf.

Wanneer moet een Haccp-plan worden gecontroleerd?

Het HACCP-systeem moet regelmatig worden herzien, bijvoorbeeld jaarlijks, en telkens wanneer er een verandering is opgetreden in het proces, de apparatuur of de gebruikte ingrediënten.

Wie moet de Haccp-audit uitvoeren?

Dit kunt u doen met een interne of externe toegewezen persoon. Bij voorkeur iemand die extern en onafhankelijk is. U kunt hiervoor een HACCP-consultant inschakelen.

Wie controleert op HACCP?

In Nederland controleert de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) op de implementatie en uitvoering van het HACCP plan bij bedrijven.